Geschiedenis

Showband Con Spirito is opgericht in 1967. Oorspronkelijk was het tamboer- en pijperskorps onderdeel van de vereniging C.S.C. Om zelfstandig te functioneren, werd het daarvan losgekoppeld en ging men verder als Showband Con Spirito. 

In de jaren 70 vierde Con Spirito haar hoogtijdagen en liep men met 110 korpsleden op straat. In de jaren ’80 wilde men van het traditionele fanfare idee af en ging men op de Amerikaanse toer (drumcorps). In 1989 werd voor het eerst meegedaan met het W.M.C. te Kerkrade in de 2e Divisie show. Hierin werd de showband wereldkampioen met muziek van Earth, Wind & Fire, La fiesta, Paylload, Legend of the one eyed sailor en give me the reason.  In 1993 werd er weer meegedaan aan de sectie show en behaalde Con Spirito een eerste prijs. 

Vanaf 1995 werd er meer en meer de Amerikaanse weg gevolgd. Er kwam een nieuw uniform en ook de muziekstijl werd gemoderniseerd. Omdat er te weinig leden, vrijwilligers en instructieleden waren, werd er in 1997 besloten om de A Band tijdelijk op te heffen en verder te gaan als koperensemble, slagwerkensemble en Wintertwirlgroep. Dat duurde echter niet lang, want halverwege 1999 werden Jong Con Spirito, een aantal oud-leden en een aantal mensen van het koperensemble, samen gevoegd in een ‘combinatieband’. 

De uniformen kwamen weer uit de kast, er kwam een compleet nieuw instructieteam en er werd muziek en een show ingestudeerd. In 2000 ging het nieuwe A Corps voor het eerst  weer het competitieveld op. Natuurlijk was het resultaat nog lang niet als in vroeger jaren, maar de vereniging stond weer in de kijker van het publiek en de diverse organisaties.

In 2005 waaide er, door de komst van een aantal nieuwe instructeurs, een frisse wind binnen Con Spirito. Het drumcorps circuit werd door leden en instructie steeds aantrekkelijker gevonden en er werd besloten om in zowel de competities van DCN als die van DCE mee te doen. Met passende arrangementen werd er gewerkt aan een nieuwe show.

Project naar project werd uit de grond gestampt, waarvan het Mama Mia project (samen met Blue Diamonds, een Drumcorps uit het Duitse Nienhagen), bij veel leden veel indruk maakte. Het ging Con Spirito voor de wind! De groep werd weer succesvol bij optredens in binnen- en buitenland en ook op de competitievelden draaide het corps goed mee.  

In 2008 kwam vanuit Rhythm Stars uit Sneek het verzoek om te fuseren met Con Spirito. Begin 2009 werd dat idee omgezet in daad en werden alle instrumenten, het wagenpark én de leden van de vereniging uit Sneek toegevoegd aan Con Spirito. Er kwamen diverse projecten tot stand. Naast vele andere, maakten “California Breeze” en “Back to the Classics”, daar deel van uit. 

Sinds 2016 doet Con Spirito mee aan de Open Class winds competitie van CGN. Welke in de periode februari/maart van elk jaar plaats vinden in diverse sporthallen door Nederland.

In 2017 bestond Con Spirito 50 jaar en werd dat groots gevierd met een reünie, waar tijdens het ‘Con Charma’ ook door de ‘Band of Gold’ werd opgetreden en op 1 juli 2017 werd dit gevierd met een streetparade en een taptoe.